FTL-Prog - A kábel

Rádiók

A bemutatott kapcsolás és program az alábbi Yaesu mobil adó-vevők programozásához használható:

  • FTL-7002
  • FTL-2001
  • FTL-7007 (SMC SMC2546L8, Ricofunk RTL-7007)
  • FTL-2007 (SMC SMC2516L8, Ricofunk RTL-2007)

Ezeket a készülékeket eredetileg a FYG-4 programozóval, egy LCD kijelzővel és billentyűzettel rendelkező célhardverrel lehetne programozni. Ennek a ma már szinte beszerezhetetlen eszköznek a kiváltására született meg az ismertetésre kerülő szoftveres megoldás.

FONTOS: A bemutatott kapcsolás és program annak ellenére, hogy nem ilyen szándékkal készült, mégis alakalmas lehet a rádiókészülék akár végleges tönkretételére! Aki megépíti és használja, az saját felelősségére cselekszik, az esetlegesen bekövetkező károkért a szerző nem vállal felelősséget!

Programozó kábel

Működés

A kapcsolás elég egyszerű, mivel a kommunikációhoz szükséges jelek polaritása mind PC, mind rádió oldalon megegyezik, csak a feszültség szinteket kell illeszteni.
A PC soros portja felől érkező jel pozitív szintjét R1 és D1 korlátozza a rádióban alkalmazott 5V-os logikai szintre. Negatív szint esetén D2 akadályozza meg, hogy az ilyenkor egyszerű diódaként viselekdő D1-en kialakuló negatív nyitófeszültség bejusson a rádióba.
A rádióból érkező 5V-os logikai szintű jel alig terhelhető, önmagában képtelen a PC soros bemenetét annak 2-3V közötti küszöbfeszültsége fölé emelni, ezért van szükség a T1 és R2 alkotta emitterkövetőre.

Megépítés

A szintillesztő néhány alkatrésze kényelmesen elfér akár a soros port, akár a mikrofon dugó házában. Mivel a képen látható mintapéldány egy félbevágott gyári soros kábelből készült, amelynek öntött dugója nem bontható, így értelem szerűen a mikrofon dugó házában lett felépítve az áramkör. Mint a képen is látszik, a nem használt érintkezőket érdemes eltávolítani, így helyet is nyerünk és egy véletlen zárlatnak is elejét vesszük.

A program >>